WESOŁE DYNIE:)

Z dyni proszę panów i pań
zrobisz mnóstwo pysznych dań
kiedy zjadasz zupę z dyni
czujesz się jak bogini.
Zdrowy, wyjątkowy i pożywny
z dyni najlepszy sok warzywny.
Dynie to warzywa sławne
smaczne i  lekkostrawne.

Jesienne warzywo – DYNIA – była tematem naszych przedpołudniowych zajęć. Przed przystąpieniem do wycinania i dekorowania dyni,  prowadząca zajęcia przeprowadziła pogadankę na temat wartości odżywczych tego warzywa. Świetliki z klasy III a i III c wymieniły potrawy, jakie można sporządzić z dyni a mianowicie z miąższu dyni przygotujemy  zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać można do sałatki lub ciasta. Jest też pyszny i zdrowy olej z pestek dyni, który dodaje się do różnych sałatek . Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu).

Tak więc dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni.

Jest też wdzięcznym tematem jesiennych prac plastycznych.

Zajęcia były łatwe, ćwiczyliśmy dokładność, estetykę oraz zdolności manualne. Efektem pracy są wesołe dynie . Ale nie tylko dynie są uśmiechnięte, wesołe są też buzie świetlików, zadowolonych ze swojej pracy. Do zajęć plastycznych zaprosiła swoich wychowanków Maryla Musioł.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s